راهنمای سفر

راهنمای سفر با هواپیما، از فرودگاه مبدا تا مقصد

سفر با هواپیما به ویژه برای افرادی که برای اولین بار سوار آن می شوند، به دلیل قوانین و روندهایی که دارد، ممکن است کمی گیج کننده باشد. قوانین و مقرراتی که شرکت های هواپیمایی و یا فرودگاه ها برای مسافران تعیین کرده اند، از لحظه خرید بلیط هواپیما تا رسیدن به فرودگاه مقصد حاکم هستند. مستر چطور در این مقاله، راهنمای سفر با هواپیما را به صورت کامل و دقیق از لحظه انتخاب پرواز تا رسیدن به فرودگاه مقصد، در پرواز داخلی و خارجی توضیح می دهد.

مرحله اول راهنمای سفر با هواپیما: خرید بلیط هواپیما

هنگام خرید بلیط به ویژه خرید بلیط کنسلی هواپیما، اگر اولین تجربه شما باشد، با اصطلاحات متنوع و همچنین پروازهای مختلفی روبه رو می شوید که شاید ندانید کدام یک را باید انتخاب کنید. توصیه ما به شما خرید آنلاین بلیط هواپیماست تا بتوانید پرواز دلخواه را طبق راهنمایی که در ادامه بررسی شده است، رزرو کنید.

تفاوت رزرو و خرید بلیط هواپیما

رزرو بلیط هواپیما و خرید بلیط، دو اصطلاحی بوده که زیاد شنیده اید، اما این دو اصطلاح در عمل با یکدیگر متفاوت هستند. اصطلاح رزرو بلیط، به خرید بلیط بدون پرداخت اطلاق می شود که هزینه آن پس از قطعی شدن پرواز، پرداخت خواهد شد. این امر برای دریافت وقت سفارت و دریافت تاییدیه ویزا از سفارت کشورهای خارجی کاربرد دارد. اما خرید بلیط هواپیما، به معنی پرداخت آنی هزینه بلیط است. همچنین بسته به نوع بلیط – برخی یا همه محدودیت های زیر ممکن است اکنون برای بلیط شما اعمال شود:

  • غیر قابل تغییر: در این بلیط، نمی توانید زمان و تاریخ پرواز را تغییر دهید و یا در صورت تغییر باید هزینه زیادی پرداخت کنید.
  • غیر قابل تایید: اگر شرکت هوایی اصلی شما با مشکل مواجه شد، نمی توانید با ایرلاین دیگری پرواز کنید.
  • غیر قابل استرداد: اگر به پرواز خود نرسید نمی توانید پول خود را پس بگیرید و یا در صورت کنسلی آن از سوی خود، هزینه ای به شما عودت نمی شود.
  • غیر قابل انتقال: شما نمی توانید بلیط را به شخص دیگری بدهید یا بفروشید.
راهنمای سفر با هواپیما - خرید بلیط اینترنتی

پرواز مستقیم و غیر مستقیم چیست؟

پروازهای داخلی و بین المللی به دو صورت پرواز مستقیم و غیر مستقیم انجام می شود. در پرواز مستقیم، فاصله مبدا و مقصد بدون توقف طی می شود و هواپیما در طول مسیر توقفی ندارد. تمامی پروازهای داخلی ایران از نوع مستقیم است. در پرواز غیر مستقیم، یا ترانزیت و یا کانکشن، مسافر برای رسیدن به مقصد B از مبدا A، ابتدا باید در یک یا دو شهر دیگر توقف کرده و سپس به مقصد نهایی برود.

پرواز بدون توقف معمولا سریع ترین و راحت ترین انتخاب است. اما ممکن است گرینه ارزان تر نباشند، یا با برنامه شما مطابقت بیشتری داشته باشند. در پروازهای «کانکشن» یا «ترانزیت» مستلزم آن است که هواپیما را ترک کرده و بدون دریافت چمدان چک شده خود، به سمت گیت ورودی فرودگاه بروید. این نوع پرواز مستلزم دریافت ویزای ترانزیت است.

راهنمای سفر با هواپیما - پرواز غیرمستقم

پرواز کانکشن به دو صورت سف کانکشن و پرواز کانکشن واحد شناخته می شوند اگر یک شرکت هواپیمایی به شما بلیطی بفروشد که در باید هواپیما را عوض کنید، به عنوان یک بلیت واحد با دو پرواز (single ticket) شناخته می‌شود و پرواز شما همیشه تضمین شده است. این بدین معنی است که اگر به هر دلیلی که خارج از کنترل شماست به علت تأخیر رسیدن، کنسل کردن و غیره پرواز اتصال را از دست بدهید، آنها شما را با یک پرواز دیگر به مقصد رسانده و یا جریمه آن را پرداخت می کنند.

در مقابل پروازهای سلف کانکشن وجود داشته که مسافر خودش با رزرو پرواز به مقصد اول، بلیطی دیگر از همان فرودگاه به مقصدی دیگر رزرو می کند.  در این صورت، اگر مسافر از پرواز جا بماند، پرواز خود را از دست داده و باید بلیطی دیگر رزرو کند. پروازهای کانکشن از مبدا ایران به شهرهایی مانند استانبول، دبی، دوحه، مسقط و بیشتر کشورهای اروپایی انجام می شود.

انتخاب زمان پرواز و ورود به فرودگاه

اگر تاریخ پرواز شما منعطف بوده و به زمان خاصی محدود نیستید، می توانید پروازهای متعددی را در طول روز انتخاب کنید. هنگام رزرو پرواز، به زمان حضور در فرودگاه نیز دقت داشته باشید، زیرا در پروازهای داخلی باید یک ساعت و در پرواز خارجی باید دو ساعت قبل در فرودگاه حاضر باشید.

یک مسافر که محدودیتی برای تاریخ سفر ندارد، معمولاً می تواند پرواز ارزان تری پیدا کند. به عنوان یک قاعده کلی، روزهای آخر هفته و تعطیلات و همچنین رویدادهای مهم تقاضا برای رزرو پرواز بیشتر می شود. در این زمان ‌ها نه تنها بلیط ها گران ‌تر هستند، بلکه فرودگاه نیز شلوغ بوده و باید مدت زمان بیشتری را در فرودگاه معطل بمانید. اگر می توانید در هواپیما بخوابید، یا می‌توانید از پس هزینه ‌های کلاس بیزینس برآیید، یک پرواز شبانه در زمان و همچنین هزینه یک شب هتل صرفه‌جویی می‌کند. اما مراقب مناطق زمانی و جت لگ باشید.

انتخاب شرکت هواپیمایی

شرکت های هواپیمایی که نام دیگر آن ایرلاین نیز می باشد، دارای تنوع زیادی بوده که هر کدام خدمات و قوانین متفاوتی دارند. شرکت های هواپیمایی خارجی، رقابت بالایی در ارائه خدمات با کیفیت دارند که برخی از آن ها مانند هواپیمایی ترکیش و قطر نیز در ایران پرواز دارند. هنگام خرید بلیط هواپیما می توانید شرکت هواپیمایی دلخواه را نیز با توجه به قیمت یا خدمات آن انتخاب کنید. در حالی که خطوط هوایی از نظر قیمت، کیفیت و شهرت متفاوت هستند، می توان آنها را به طور کلی به این دسته تقسیم کرد:

  1. یک شرکت هواپیمایی قدیمی (legacy carrier) که به آن شرکت هواپیمایی بزرگ یا شرکت حمل‌ و نقل کامل نیز می‌گویند، هواپیمایی است که سطح هزینه و خدمات آن حتی برای کلاس اقتصادی بالاتر از حد متوسط است. مسافران می توانند برای صندلی های بیزینس کلاس هزینه اضافی پرداخت کنند و برخی از هواپیماها دارای فرست کلاس هستند. بسیاری از این خطوط هوایی میراثی از روزهایی بوده که پرواز یک امر تجملی بود.
  2. شرکت هواپیمایی پرچمدار (flag carrier) یا شرکت هواپیمایی ملی یک شرکت هواپیمایی قدیمی است که متعلق به یک دولت ملی می باشد. یک شرکت حامل پرچم معمولاً بر فرودگاه اصلی آن کشور تسلط دارد و ممکن است به تنهایی یک ترمینال کامل داشته باشد.
  3. یک شرکت هواپیمایی مقرون به صرفه (budget airline) مانند هواپیمایی پگاسوس که از تهران به استانبول پرواز داردف حداقل خدمات زمینی و داخل پرواز را ارائه می دهد. هزینه‌ های اضافی برای خدمات رزرو، بیمه، چمدان، انتخاب صندلی، غذا و حتی آب ممکن است در مجموع هزینه بیشتری نسبت به خود بلیط داشته باشند.
  4. یک شرکت هواپیمایی منطقه‌ای در مسیرهای کوتاه تر و معمولاً با هواپیماهای کوچک‌تر فعالیت می‌کند. برخی از اینها متعلق به یک شرکت حامل قدیمی یا مرتبط با آن هستند.

انتخاب مدل هواپیما

اگر مسیر پروازی شما مشخص است، معمولاً بین مدل های مختلف هواپیما انتخاب زیادی وجود ندارد، زیرا اندازه هواپیما عمدتاً به مسافت طی شده و حجم ترافیک بستگی دارد. در مسیرهای کوتاه‌ و خلوت، از هواپیماهای باریک بدن با یک راهرو و حداکثر 6 صندلی در کنار هم استفاده می‌شود. در حالی که در مسیرهای طولانی تر و شلوغ تر، هواپیماهای پهن پیکر با دو راهرو و 7 تا 10 صندلی کنار هم پرواز می کنند.

هواپیمای ای 320 جت استار

هواپیماهای بزرگتر با صندلی های عریض تر، سرگرمی های حین پرواز و حتی وعده های غذایی بهتری ارائه می دهند. هواپیماهایی که در ایران فعال هستند، عمدتا شامل مدل های قدیمی ایرباس و بوئینگ، فوکر، مک دانل داگلاس، BAE و ATR است. جدیدترین مدل های هواپیمایی مربوط به دو مدل هواپیمای ایرباس 330 و 321 بوده که در اختیار هواپیمایی ایران ایر قرار دارد. هنگام رزرو بلیط، نوع هواپیما را می توانید در قسمت اطلاعات آن مشاهده کنید.

پرواز سیستمی و چارتری

اصطلاح پروازهای چارتری تنها در پروازهای داخلی و همچنین پروازهای خارجی که شرکت هواپیمایی آن ایرانی است، رایج می باشد. پروازهای چارتری توسط شرکت های واسطه از ایرلاین ها خریداری شده و با قوانین و قیمت متفاوت در اختیار مسافران قرار می گیرد. قیمت این بلیط ها با توجه به میزان عرضه و تقاضا تغییر می کند و ممکن است در بعضی روزها قیمت دو برابر داشته باشد. همچنین شرایط کنسلی این نوع بلیط ها با سایر بلیط ها متفاوت است.

در بلیط سیستمی که مستقیما توسط شرکت های هواپیمایی ارائه می شوند، قوانین مشخصی وجود دارد. این نوع بلیط ها دارای قیمت مصوب سازمان هواپیمایی بوده و قیمت آن برای کودک و نوزاد، متفاوت است. همچنین شرایط کنسلی آن دارای قوانین از پیش تعیین شده هستند.

انتخاب خدمات پرواز

به لطف فروش آنلاین بلیط هواپیما و خدمات آن، مسافران می توانند خدمات پرواز مانند صندلی، وعده غذایی و حتی بار اضافه را رزرو کنند. مسافران می توانند تمامی این خدمات را با مراجعه به وب سایت شرکت هواپیمایی انجام دهند. بدین منظور کافیست در صفحه سایت شرکت هواپیمایی مربوطه، به قسمت پذیرش آنلاین رفته و از آنجا، با ورود کد ملی و شماره پرواز، صندلی خود را انتخاب کرده و غذای دلخواه را سفارش دهند.

مدارک لازم برای سوار شدن به هواپیما

برای سوار شدن به هواپیما به کارت پرواز نیاز دارید که می توانید آن را با ارائه بلیط پرواز رزرو شده و یا یک کارت شناسایی دریافت می کنید. برای دریافت کارت پرواز می توانید قبل از مراجعه به فرودگاه و به صورت آنلاین نیز اقدام کنید. این امکان توسط بیشتر شرکت های هواپیمایی داخلی و همچنین ایرلاین های خارجی فراهم شده است. پس از خرید بلیط هواپیما باید به وب سایت شرکت هواپیمایی مراجعه کرده و نسبت به انجام چک این آنلاین اقدام کنید.

درصورتی که به کشور دیگری سفر می کنید، به پاسپورتی با تاریخ انقضا حداقل شش ماه از تاریخ بازگشت نیاز دارید. بسته به کشورهای مقصد و همچنین نوع پرواز، ممکن است به یک یا چند ویزا نیز نیاز داشته باشید. برای پروازهای غیر مستقیم که باید از فرودگاه کشور دیگر استفاده کنید، باید ویزای ترانزیت همراه داشته باشید. در پروازهای مستقیم نیز بسته به کشور مقصد باید ویزای توریستی تهیه کنید.

  • درصورتی که داروی خاصی مصرف می کنید که باید به هواپیما ببرید، حتما نسخه پزشک را همراه داشته باشید.
  • مسافران می توانند حیوانات خانگی مانند سگ یا گربه را با خود به هواپیما ببرند که باید از قبل در فرودگاه فرم مربوطه را پر کرده و حیوان را در قفس استاندارد قرار دهید.
  • اگر بیمه مسافرتی خریده‌اید، یک کپی از توضیحات بیمه‌گر در مورد پوشش، شماره بیمه‌نامه و نحوه تماس با بیمه‌گر را در هر کجا که هستید بیاورید. آن اطلاعات را با شخصی در خانه به اشتراک بگذارید که به شما کمک کند از پوشش استفاده کنید یا از آن بهره مند شوید.
  • سایر مدارک بهداشتی (مانند واکسیناسیون، اثبات منفی بودن آزمایش در یک پنجره معین) نیز در صورت نیاز برای مقصد شما باید همراه باشد.

حمید شفیعی

به عنوان نویسنده و مدیر وب سایت گردشگری مستر چطور، با هدف ارائه مطالب تخصصی در این حوزه، این افتخار رو دارم تا میزبان شما مخاطبان باشم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا